Noah och Containing Greens i nytt samarbete

Luleå Luleåföretagen Noah Lokal Mat och Containing Greens börjar samarbeta för att odla och sälja grönsaker med hjälp av restvärme från industrin.

Odlingen sker hydroponiskt, där grönsakerna gror i en flytande näringslösning. Genom att använda spillvärme från industrin kan man odla grönsaker och örter inomhus i arktiskt klimat. Idén har växt fram i ett projekt i LTU Business Impact Lab.

– Förutom att odla själva här i Luleå har vi utvecklat en skalbar lösning så att samhällen på platser med klimat som liknar Norrbottens kan bli mer självförsörjande och hållbara, säger Moa Johansson, vd för Containing Greens.

Moa Johansson är tillsammans med Ellinor Emilsson och Adrian Mellgren grundare av Containing Greens. De har de senaste åren fått flera utmärkelser och priser för sin innovation.

Grönsakerna ska säljas i samarbete med ett annat nystartat företag, Noah Lokal Mat, en digital gårdsbutik som via en webbshop säljer närproducerad mat med hemleverans. Man har också en fysisk butik i Smedjan i Luleå.

– Att samarbeta med Containing Greens är en självklarhet för oss, det är en producent som gör allt rätt. De ligger i framkant, hakar på den gröna industriomställningen och använder restprodukter från den för att skapa ett mer hållbart samhälle som gör oss i Norrbotten mer självförsörjande. Det känns fantastiskt, säger Malin Winsa, vd för Noah.