Containing Greens vann två priser

Luleå Luleåföretaget Containing Greens vann två priser i den nationella innovationstävlingen Agtech Challenge.

Containing Greens har tagit fram en teknik för att återvinna värme från serverhallar till odling.

- Det känns jätteroligt att fler tror på vår idé och vision om ökat självförsörjande i norra Sverige med hjälp av ny teknik, säger vd Moa Johansson.

Containing Greens kom på första plats i Publikens pris och andrapriset i totaltävlingen för sitt bidrag Heat Harvest.

- Vi har sett att det finns enormt intresse för det vi gör, både hos datacenterbolag, kommuner och industrin. Den gröna industrin i norra Sverige växer explosionsartat. Här finns goda möjligheter att ta tillvara på spillvärmen och faktiskt leverera ytterligare samhällsnytta. Det kan röra sig om att nyttja spillvärme för att odla grönsaker till den egna personalen, kommunala skolor eller liknande initiativ. Vårt nästa steg är att skala upp och erbjuda våra odlingsmoduler i fält, säger styrelseordförande Andreas Eklund. 

Containing Greens består av grundarna Moa Johansson, Ellinor Emilsson, Adrian Mellgren och styrelseordförande Andreas Eklund. Bolaget grundades i Luleå i oktober 2020 och har sedan dess utvecklat och byggt en pilotanläggning på Porsön. I pilotanläggningen odlas hydroponiska kryddor och kål på spillvärme från Rise Ice datacenters forskningsserverhallar. 

Agtech Challenge, som leds av Hushållningssällskapet, är en innovationstävling med målet att öka lönsamheten och hållbarheten i Sveriges jordbrukssektor genom innovation och digital utveckling.