Containing Greens är årets innovatörer

Luleå Studenterna bakom Containing Greens får priset som årets studentinnovatörer vid Luleå tekniska universitet.

Moa Johansson, Ellinor Emilsson och Adrian Mellgren får utmärkelsen för sitt arbete med hydroponiska odlingar, en skalbar lösning för att odla grönsaker och örter på ett resurseffektivt sätt, året runt, i arktiskt klimat. Som energi används spillvärme från industrin.

– Att bli utsedd till årets innovatörer på Luleå tekniska universitet kom lite som en chock. Vår resa med Containing Greens tog fart för 1,5 år sedan och sedan dess har utvecklingen gått fort. Allt fler människor har fått upp ögonen för vår idé och för oss att vara en del av omvandlingen till en grönare framtid känns stort och viktigt, säger Containing Greens vd Moa Johansson, som studerat statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Hennes kollegor Adrian Mellgren och Ellinor Emilsson har läst civilingenjörsprogrammet i hållbar energiteknik respektive väg- och vattenbyggnad. 

Samtidigt delas forskarpriset ut till Jesper Martinsson och Wille Törnman för en innovation som bidrar till en mer hållbar gruvbrytning, genom att förutspå seismiska händelser och minska risken för skador. De har tecknat ett samarbetsavtal med LKAB och ska göra produkten färdig tillsammans med bolaget.

Jesper Martinsson är biträdande professor i tillämpad matematik och Wille Törnman har nyligen lagt fram en licentiatavhandling i gruv- och berganläggningsteknik.