Containing Greens kan bli Norrlandsvisionärer

Luleå Ett av Luleås startup-företag, Containing Greens, är nominerat till utmärkelsen Årets Norrlandsvisionär.

Bakom det nyinstiftade priset står Norrmejerier. Med priset vill man främja initiativförmåga, kreativitet och entreprenörsskap i norra Sverige.

Fyra företag är nominerade inför den omröstning som startar i dag. En av de nominerade är det nya företaget Containing Greens i Luleå. De har börjat odla grönsaker genom att utnyttja spillvärme från industri och serverhallar, så kallad hydroponisk odling. Idag levererar man grönsaker inom Luleå centralort, men siktar på att skala upp verksamheten till större delen av Norrland.

Containing Greens vann i höstas två priser i den nationella innovationstävlingen Agtech Challenge, bland annat publikens pris. I höstas utsågs grundarna också till årets studentinnovatörer vid Luleå tekniska universitet.

De övriga nominerade till Årets Norrlandsvisionär är:

Jenny "Choklad Jennyh" Berg från Umeå, som grundat Norrlands första och enda chokladfabrik. Nu ska hon utveckla en frystork för förädling av bär.

Lars Forslund, Kåge i Västerbotten, har utvecklat en rötningsmetod där vanligt gräs tillsammans med gödsel omvandlas till vätgas. Nu vill han bygga en pilotanläggning.

Småbrukarna Teresa och Mattias Handley, Lilltorp i Västernorrland, vill inspirera fler att satsa på en tillvaro som småbrukare i Norrland, genom både praktisk och teoretisk utbildning.

Omröstningen avslutas den 27 februari och vinnaren erbjuds att samarbeta med Norrmejerier under ett år.