Noah ska underlätta lokal handel

Luleå Linda och Anders Viljeros har skapat en marknadsplats och mobilapp som ska underlätta lokal handel av mat.

De har tidigare haft chefsjobb inom logistik i industrin. För några år sedan sadlade de om och satsade på Vineyard event och konferens i Björsbyn och sedan på restaurangen Villgot i Bryggeriet i Luleå.

- För ett år sedan sökte jag och Anders lokala råvaror till vår restaurang Villgot, men det var en större utmaning än förväntat. För oss som kommer från en annan bransch kändes det obegripligt att det var så svårt att hitta lokala matproducenter och tillgängliga råvaror. Vi kände att vi hade rätt verktyg och erfarenheter för att hitta en lösning, så vi bestämde oss för att satsa på det, säger Linda Viljeros.

Nu har man tagit fram en teknik som underlättar för konsumenter att handla lokala råvaror direkt från lantbruk, fiskare och andra lokala producenter av mat.

Man har skapat en ny marknadsplats, som fått namnet Noah. Genom en mobilapp kommer konsumenter enkelt att kunna hitta och handla färska och lokalproducerade råvaror, och producenter kan utöka sin lokala marknad och behålla en större andel av intäkterna. Visionen är att efterfrågan på lokal mat ska öka och Sverige bli mer självförsörjande.

Man ska nu testa appen på ett antal testanvändare och man utvärderar hur distributionen ska lösas. Alternativen är utlämningsplatser hos partners, butiker i egen regi och/eller hemkörning. Officiell lansering är planerad till hösten.

Noah är ett av de företag som antagits till inkubatorprogrammet på Arctic Business. Där får de stöd med rådgivning och finansiering.