Fem idéer för framtidens matsystem

Älvsbyn Polarbröd har tillsammans med det internationella innovationsnätverket MTF Labs valt ut fem idéer för ett framtida hållbart matsystem.

I det årliga projektet Framtidsreceptet vill initiativtagarna ta fram lösningar på olika hållbarhetsutmaningar. Årets utmaning handlar om en mer hållbar måltid: hur vi kan inspirera människor att äta mer varierat och minska matsvinn.

Det kom in över 120 idéer från olika länder. Polarbröd har nu valt ut de fem idéer som bedöms ha störst potential att bidra till framtidens hållbara matsystem.

- Jag är imponerad över kvaliteten och bredden på idéerna. Många känns väldigt rätt i tiden. Uppslagen kommer från Sverige, Portugal och Tyskland och det ska bli väldigt intressant att se hur vi tillsammans med experter från MTF Labs kan utveckla dessa vidare, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.

Nästa steg är ett innovationslabb i Umeå den 14–16 mars, där idéerna ska vidareutvecklas till färdiga prototyper tillsammans med MTF Labs. Under ett event senare i vår ska prototyperna presenteras för intressenter som erbjuds att investera för att idéerna ska bli verklighet.

De fem idéerna är:

En interaktiv dokumentär för barn och ungdomar där de får utforska och öka sin förståelse för hela processen från jord till bord, i syfte att de ska kunna ta välgrundade beslut för hur deras måltider ska bli mer hållbara.

En guide med syfte att inspirera människor till att byta ut ingredienser mot bättre, mer hållbara alternativ utan att göra avkall på smaken.

En maskin som är smidig att använda till vardags för återförslutning av livsmedels originalförpackningar, med syfte att förlänga bäst före-datum och minska matsvinn i hushållen.

Vertikala odlingssystem av bladgrönt i kontorsmiljö, med hjälp av hydroponiska system och kompletterande artificiell belysning. Utöver en förbättrad arbetsmiljö, bidrar detta även till lokalproducerade varor.

Ett smidigt startpaket för hemmaodling av vattenväxter med syfte att det ska bli mer lättillgängligt, samt öka kunskapen om olika arter och deras fördelar för den svenska livsmedelsproduktionen.