Rekryteringsbranschen i norr

Rekryteringsbranschen het i norr

Luleå De senaste åren har ett tiotal nyetableringar av bemannings- och rekryteringsföretag skett i Norrbotten. Samtidigt växer de befintliga aktörerna. Ett svar på en av de stora utmaningarna i norr: att hitta kompetens till de stora satsningarna.

De stora investeringarna och gröna omställningen i norra Sverige kräver ny kompetens och jakten på nya medarbetare sker både i Sverige och utomlands.  En jakt som blir allt intensivare.

Förutom nya lokala företag och nya kontor som öppnas av nationellt verksamma bolag så ökar befintliga aktörer inom rekrytering sina ambitioner med fler anställda och bredare erbjudanden.

Bakgrunden är samhällsutvecklingen i norra Sverige med de pågående och planerade industriinvesteringarna. Till det kommer de stora pensionsavgångarna i både privat och offentlig sektor. Till det kommer att själva marknaden för rekrytering av nyckelpersoner förändras.

- Dels kommer det fler bolag som etablerar sig i Norrbotten vilket gör att marknaden för rekryteringstjänster blir större. Dessutom vill många befintliga företag rekrytera fler medarbetare. Det gäller de allra flesta, oavsett bransch, från tandläkare till industriföretag, säger Lars Bogren, nybliven ägare och vd i Cesab, det äldsta lokala rekryteringsföretaget i Luleå, grundat 1985.

Han får medhåll av Anna Rosendahl, grundare och vd för Luleås yngsta lokala rekryteringsföretag, Culpeo People & Culture Partner, grundat i mars i fjol:

- Det sker stora förändringar på Norrbottens marknad för kompetensförsörjning. Både förändringar av företagens behov av kompetens och i beteenden hos de som söker arbete. Det är en otroligt rolig marknad och vi är i framkant av näringslivets utveckling häruppe. Att söka sig hit har tidigare varit mindre tänkbart för många. Nu finns en annan attityd och ett ökat intresse för norra Sverige, säger Anna Rosendahl.

En stor förändring är att det i dag krävs mycket mer aktivt arbete för att hitta och locka kandidater i rekryteringen. Nu måste intressanta kandidater sökas upp och fås intresserade av företaget. Därför ökar behovet hos företagen att anlita rekryteringsföretag.

En annan stor skillnad mot förr är att kandidaterna är mer intresserade av företagens agerande när det gäller mångfald, hållbarhet, marknadsföring och vilka karriärmöjligheter och möjligheter den interna successionsordningen erbjuder.

- Det kommer att bli annorlunda. Det blir allt viktigare för företagen att ta bort hinder mot mångfald och jobba med inkludering. Det ställer stora krav på arbetsgivarna om de vill locka utländsk arbetskraft. Man måste bygga kompetens internt på ett annat sätt och vara beredda att jobba långsiktigt för att locka och behålla rätt kompetens, säger Anna Rosendahl.

På Cesab arbetar man med samma omvärldsanalys:

- Den nya generationen är mer noggrann med vilka företag de vill jobba för. För dem är det viktigt att deras arbetsgivare har en tydlig hållbarhetsprofil. Nytt är också att de är intresserade av andra karriärvägar än att bli chef, säger Katarina Stehn, före detta vd och numera konsult på Cesab.

Samtidigt som rekryteringsarbetet har blivit mer omfattande och komplicerat jämfört med den tid när det räckte att sätta ut en annons, så underlättar digitaliseringen rekryteringsarbetet. En stor del av första faserna i arbetet kan göras med digitala intervjuer. Det finns också helt andra möjligheter att söka kandidater globalt, vilket är viktigt när en stor del av kompetensen som krävs i de industriella satsningarna måste sökas internationellt.

Enligt uppskattningar av näringslivets T25-grupp står industriföretagen i Norrbotten och Västerbotten inför ett rekryteringsbehov på 20.000 – 55.000 personer, beroende på om man räknar med byggnadsarbeten och underleverantörer. Dessutom visar statistik framtagen av LTU på 50.000 pensionsavgångar framt till 2030 i Norrbotten, inom näringsliv och offentlig sektor.

Nyetableringar av rekryteringsföretag de senaste åren:

Professionals Nord startade 2015 i Umeå och har nu kontor i Luleå, Skellefteå och tio städer till.

Ghost Competence bildar We Skill i september 2021 och satsar inom IT och techbranschen. Kontor i Luleå, Skellefteå och Göteborg.

Luleåföretaget Terminal 5 bildar nytt affärsområde för att underlätta för företag att rekrytera och ta emot utländsk kompetens.

Nordisk kompetens grundades 2015 i Luleå och arbetar med omställnings- och personalutveckling. Har nu kontor på 30-tal orter i Sverige: Luleå, Boden, Haparanda, Jokkmokk, Piteå och Kalix bland annat.

Piteåföretaget Kompetenslaget öppnar nya kontor i Luleå och Stockholm, och ökar bemanningen i Skellefteå och Kiruna. Man arbetar med att attrahera hemvändare och rekrytera rätt kompetens åt uppdragsgivarna.

Bodenföretaget By Hart öppnar kontor i Luleå och planerar att öppna fler kontor. Arbetar med HR och rekrytering.

I Luleå startar ett nytt företag, Culpeo People & Culture Partner med stöd inom HR, rekrytering och organisationsutveckling.

Rekryteringsföretaget Job Solution etablerar sig i Luleå.

Workslife in Sweden etablerar sig i Hortlax.

 

”Gamla” företag verksamma i Luleå, varav många ökar sin personal:

Terminalen Executive and Specialist Search, med huvudkontor i Luleå

Cesab Executive Search, startade I Luleå 1985

Manpower Group

Clockwork rekrytering

Adecco

Randstad (fd Proffice)

Rätt rekrytering & HR

Bravura

One Partner Group

Poolia

Studentconsulting

Lernia