Theodor Ringborg vd för Konsthall Tornedalen

Övertorneå Theodor Ringborg lämnar sin tjänst som konstnärlig ledare på Bonniers konsthall i Stockholm för att bli vd för Konsthall Tornedalen i Vitsaniemi i Övertorneå kommun.

Han tillträder tjänsten i mars 2023, men är redan nu med i verksamheten som ordförande i Stiftelsen Konsthall Tornedalen.

- Det är ett oemotståndligt erbjudande att få leda Konsthall Tornedalen. Att bygga något från grunden är en dröm, och dessutom på en så unik plats. Det här blir en viktig konsthall i en region där det saknas sådan här typ av verksamhet. Vi kommer blanda historiskt viktig konst med folkkära- och internationellt kända konstnärskap. Jag ser fram emot att flytta till Tornedalen och göra det sista som behövs för att den ska bli verklighet, säger Theodor Ringborg.

Han har varit konstnärlig ledare för Bonniers konsthall sedan 2019. Han har doktorerat på Goldsmiths University, London. Han har ansvarat för många utställningar och publikationer och varit skribent i flera internationella konsttidskrifter. Theodor Ringborg listades i Apollo Magazines ”40 under 40: Europa”, som en av konstvärldens mest inflytelserika personer.

- Med koppling till Tornedalen, ett brett internationellt nätverk och erfarenhet av att leda större institutioner kan vi inte tänka oss någon mer kompetent person än Theodor, säger Konsthall Tornedalens initiativtagare Gunhild Stensmyr.

Konsthall Tornedalen ska enligt Gunhild Stensmyr  rymma gallerier för den främsta konsten i världen, och vara en plats för föreställningar och pedagogiska projekt. Där ska också finnas hotell och restaurang med eget jordbruk. Verksamheten ska genomsyras av att uppmärksamma lokala ämnesområden i dialog med arktisk kultur och historia.