Miljondonation till Konsthall Tornedalen

Övertorneå Stiftelsen Konsthall Tornedalen får en donation på en miljon kronor från Barbro Osher.

- Storslaget. Miljondonationen från Barbro Osher är mycket generös och ett rejält steg framåt i vår strävan att bygga Konsthall Tornedalen. Några miljoner till och vi är i mål, säger Anders Söderholm, vice ordförande i stiftelsen.

Det är andra gången Barbro Osher stödjer den blivande konsthallen. Första gången var 2012 då hon stöttade arkitekttävlingen där hennes medverkan blev startskottet till Konsthall Tornedalen.

- Vi är oerhört stolta och tacksamma mottagare även denna gång och summan är ju minst sagt imponerande, säger Gunhild Stensmyr, initiativtagare till Konsthall Tornedalen.

Barbro Osher, född i Stockholm, är Sveriges generalkonsul i San Franscisco och gift med Bernard Osher, som drev World Savings, en av USA:s största sparbanker. Makarna driver tillsammans stiftelsen Barbro Osher Pro Suecia Foundation, som donerat miljardbelopp till konstnärliga och medicinska verksamheter i Sverige. Hon har vid flera tillfällen prisats för sitt stöd till kultur och forskning i Sverige. 

Stiftelsen Konsthall Tornedalen bildades 2020 för att driva konsthallens kulturella verksamheter  och är en parallell organisation till AB Konsthall Tornedalen.