Gunhild Stensmyr får Olof Högbergs-plaketten

Övertorneå Kulturentreprenören Gunhild Stensmyr får Norrlandsförbundets Olof Högbergs-plakett för sitt arbete vid olika konstinstitutioner och för sitt arbete med att skapa en konsthall i Tornedalen.

Plaketten delades ut vid måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå.

- Det är med glädje och stor respekt för Gunhilds uthålliga och envisa arbete för en konsthall i Tornedalen som Norrlandsförbundet delar ut utmärkelsen. Gunhild blir en förebild för Norrbotten och visar att det ger resultat att drivas av en idé och ha en målbild, sade regionpolitikern och sammankallande i Norrbotten för Norrlandsförbundet, Anders Öberg, när han delade ut priset.

Motiveringen till priset lyder: "Gunhild Stensmyr är och har varit en stark förkämpe för kulturen. Bildkonsten har stått i fokus när Stensmyr verkat vid olika institutioner runt om i Sverige. Visionen om en konsthall i Vitsaniemi är nära sitt förverkligande”.

- Jag är mycket stolt och priset är lika mycket till Tornedalen som till mig och konsthallen. Tornedalen förtjänar synlighet och konsthallen kommer givetvis att betyda mycket för vår attraktion och stolta framtid, säger Gunhild Stensmyr.

Varje år delar Norrlandsförbundet ut hedersbelöningar för att premiera personer eller verksamheter som gjort förtjänstfulla insatser för Norrlands utveckling eller väsentligt bidragit till att norrländska förhållanden blivit uppmärksammade och gjort avtryck i omvärlden.

Norrlandsförbundet är en ideell, politiskt obunden intresseorganisation som sedan det grundades 1952 har drivit frågor som rör Norrlands utveckling inom näringsliv, högre utbildning, infrastruktur, kultur, tillväxt och arbetsmarknad.