Innehåll från Norrlandsfonden Annons

”Norrlandsfonden främjar tillväxt och är ett komplement till den vanliga marknaden”

Luleå Ny vd och en stark framtidstro. Norrlandsfonden fyller 60 år och ser fram emot en ljus framtid för näringslivet i norr. - Vi är en finansiell partner för tillväxt i både etablerade och nya näringar, säger Niklas Jonsson, vd.

Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Sedan starten 1961 har cirka åtta miljarder kronor lånats ut som har genererat investeringar för över 25 miljarder i kundföretagen. I höstas tog Niklas Jonsson över som vd. Han ser fram emot att följa den positiva utvecklingen och framåtanda som just nu råder i Norrland.

- Vårt uppdrag är att främja tillväxt genom att vara ett komplement till den vanliga marknaden. När jag övervägde jobbet som vd betydde det fina uppdraget mycket för mitt beslut. Jag vill bo kvar i norra Sverige och se en positiv utveckling. Då finns det inget bättre jobb än att vara vd på Norrlandsfonden, säger han.

Niklas Jonsson och hans medarbetare har tydliga verktyg för att främja tillväxt - flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med hjälp av olika låneformer kompletterar de finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering.

- Vi är experter på kredit. Vår styrka är att vi bara arbetar med krediter och hjälper företag med finansiering. Det innebär också att vi är duktiga på att hitta lösningar och hållbara affärsidéer, säger han.

Norrlandsfonden har kontor i Luleå och i Sundsvall, men verkar över hela Norrland. Just nu händer det mycket i norra Sverige med fokus på bland annat LKAB, Hybrit, Northvolt och H2 Green Steel.

- Även om vi inte är direkt involverad i de investeringarna så är det jättekul. Alla stora affärer ger ringar på vattnet och det är där vi kommer in. Med stora förändringar kommer nya näringar och underentreprenörer, säger Niklas Jonsson.

Han berättar att Norrlandsfonden finansierar kunder i alla branscher, från tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. De har ett särskilt intresse av företag som investerar i ny teknik – eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter.

- Varje år lånar vi ut cirka 300 miljoner kronor som ger möjlighet till offensiva investeringar. Det här är vårt sätt att bidra till att regionen växer, skapa framtidstro – och framgång i vår del av landet, säger Niklas Jonsson.

Annons