EU-regler avgörande för näringslivet

Luleå EU:s regelverk är viktigt för svenska exportföretag, och viktigt är också hur reglerna tillämpas i Sverige. Det framfördes vid en EU-debatt med fyra näringslivsrepresentanter och fyra EU-politiker i Luleå under måndagen.

Svenskt Näringsliv anordnade en debatt om EU:s framtid på temat: "Den gröna omställningen". Näringslivsrepresentanterna var eniga om att EU:s regler är viktiga för företagens konkurrenskraft och att EU är en mycket viktig marknad. Det fanns också en oro för att statsstöd blivit allt vanligare, något som EU var tänkt att förhindra.

Hur EU:s regler tillämpas i Sverige är också viktigt, och att tillståndsprocesserna är snabba, förutsägbara och transparenta.

Per-Erik Lindvall, styrelseordförande för Talga som vill bryta grafit i Vittangi och bygga en batterianodfabrik i Luleå, välkomnade EU:s nya Critical Raw Materials Act, men oroade sig för hur den kommer att implementeras i Sverige.

- Den möjliggör snabbare processer, prioriterade projekt ska få ett fast track. Men den är ännu inte implementerad i svensk lagstiftning, säger Per-Erik Lindvall.

Enligt Per-Erik Lindvall är det också viktigt att hantera Kina på ett konstruktivt sätt när det gäller spelregler för mineraler. Han lyfte också den mest avgörande frågan av alla:

- Det allra viktigaste är att säkerställa att Ukraina vinner kriget, svarade Per-Erik Lindvall på frågan om vad som är viktigast.

För SSAB är det avgörande att statsstöd inte förstör en rättvis marknad.

- Vi är intresserade av en rättvis marknad. Vi finansierar nya stålverk i Oxelösund och Luleå med egen kassa. Andra aktörer i andra länder får statsstöd, sa Christina Friborg, hållbarhetsdirektör på SSAB.

Hon fick medhåll från skogsbolaget Holmens vd Henrik Sjölund:

- Vi ska inte ha statsstöd i EU. Det är en tävling i statsstöd just nu.

Deltog gjorde också Piteåbaserade Sunpines vd David Öquist, som talade om EU som en viktig marknad för företagets produkter, som är förnyelsebara drivmedel gjorda av restprodukter från massaindustrin.

Fyra politiker som kandiderar i EU-valet den 9 juni deltog: Lisa Nåbo (S), Anna Maria Corazza Bildt (L), Emma Wiesner (C) och Tomas Brandberg (SD).

De kommenterade inspelen från näringslivsrepresentanterna och debatterade mål och måluppfyllnad, EU:s byråkrati, att det är problem att 27 medlemsländer har egna regelverk, att statsstöd är ett dåligt undantag just nu, att det är viktigt att utsläppshandeln regleras och håller linjen, att det ofta är näringslivet som driver utvecklingen.

- Vi politiker måste hänga med, sa Anna Maria Corazza Bildt.