Stor solcellspark byggs i Boden

Boden Lilium Energi har fått ett arrendeavtal med Bodens kommun om att bygga en solcellspark på utvecklingsområdet Boden Plug & Play.

Solcellsparken blir en av Sveriges större i sitt slag, på drygt 10 hektar och med en effekt på upp mot 10 megawatt. Bygget ska påbörjas så snart som möjligt för att vara klart att leverera energi under 2024. Anläggningen ska vara igång i minst 25 år.

De cirka 18.500 solcellspanelerna ska placeras för att ge en så liten påverkan på landskapsbilden som möjligt. Närmaste grannar är industrier och testverksamhet inom energiområdet.

– Vi på Lilium Fastigheter är riktigt glada för vår kommande etablering av en stor solcellspark I Boden. Inte minst för att våra huvudägare familjen Liljedahl har sitt säte i Norrbotten och har uttalat stor tillfredsställelse med att kunna bidra till den nödvändiga omställning framtiden kräver och få uppföra den i Boden, säger Peter Gotthardsson, styrelseordförande för Lilium Fastigheter.

För Lilium innebär det att man kommer att producera mer el än vad hela deras bostadsbestånd förbrukar. Lilium Energi är en del av fastighetsaktiebolaget Lilium som är ett familjeägt fastighetsbolag med fastigheter i Sverige och Norge. Företaget äger och förvaltar centralt belägna kontors-, butiks-, industri- och bostadsfastigheter i tillväxtregioner.

Ett annat företag med rötter i Alvik, Nyhlens Hugosons med Alviksgården, ska bygga en ännu större solcellspark, Norrbottens största, i Alvik. På en yta på 30 hektar och en effekt på 15 megawatt. Den ska drivas av Åre-företaget Sunna Group.

Annons