Norrbottens största solcellspark planeras i Alvik

Luleå Alviksgården har tecknat avtal med Sunna Group om att etablera Norrbottens hittills största solcellspark mellan Alvik och Skäret, ett par mil söder om Luleå.

Parken blir cirka 30 hektar stor på ängsmark i området. Storleken motsvarar 40 fotbollsplaner.

Den installerade effekten planeras bli 15 megawatt och den årliga produktionen av el väntas bli 15 miljoner kilowattimmar.

– Med den här satsningen kan vi bidra till självförsörjningen av el både till egna gården och till Norrbotten. Min främsta drivkraft ligger i att ställa om till ett fossilfritt samhälle. Sen är det också otroligt kul och intressant att lära sig något nytt. Något jag brinner för, säger Mikael Hugosson, markägare och ägare till Alviksgården, och företaget Nyhléns Hugosons.

Parken i Alvik kommer att ha vertikala paneler. Då får man högre solinstrålning än med liggande paneler som vintertid täcks med snö. Planerna visar hur solcellsparker kan bli en alternativ inkomstkälla för markägare när man använder mark som inte brukas eller fyller något syfte, och har lågt natur- och produktionsvärde.

– Det här är en stor möjlighet för landsbygden. När industrin ställer om så behöver vi titta på alla sätt att kunna producera mer el. Därför är solceller ett ypperligt sätt för markägare på landsbygden att bidra och på så sätt generera egna intäkter, säger Oskar Hederyd, affärsutvecklare inom etableringar på Luleå kommuns näringslivsbolag Luleå Business Region, och som varit med och sammanfört Alviksgården med Sunna Group.

– Norrbotten är en spännande region där stora industrisatsningar kommer kräva mycket el samtidigt som solinstrålningen längs kusten är mycket bättre än vad de flesta tror, säger Marcus Qviberg, vd på Sunna Group.

Den planerade solcellsparken i Alvik blir större än den solcellspark som Luleå Energi driver på ängar i närheten av Sunderby sjukhus sedan några år.

Sunna Group är ett nybildat företag med säte i Åre. Affärsién är att utveckla, äga, förvalta och producera storskalig solkraft. Man satsar på att bygga solcellsparker på marker som har lågt natur- och produktionsvärde eller redan är exploaterade och skadade.