Norrmejerier lägger ner Luleå mejeri
Som Affärer i norr skrev i början av sommaren så tog Norrmejeriers styrelse då ett inriktningsbeslut på att lägga ner mejeriet i Luleå.
Under tisdagen fattade styrelsen det definitiva beslutet att lägga ner i Luleå. Beslutet innebär att all tillverkning av fil, mjölk och grädde ska ske vid mejeriet i Umeå. Norrmejeriers ägare, norrländska mjölkbönder, påverkas inte av beslutet. Även i fortsättningen kommer mjölk att hämtas i hela Norrland.
- Jag känner med våra mejerianställda i Luleå men kostnaderna på ägarnas gårdar är fortsatt höga, till och med högre än föregående år. Det gör att lönsamheten är pressad och att vi måste göra allt för att ge så hög ersättning till våra mjölkleverantörer som möjligt. säger Göran Olofsson, styrelseordförande för Norrmejerier.
Anledningen till avvecklingen är vikande mjölkkonsumtion, lågt kapacitetsutnyttjande, stora investeringsbehov de kommande åren och en svag lönsamhet i företaget.
Norrmejerier har tre mejerier. När mejeriet i Luleå läggs ner berörs 60 anställda här. Mejeriet i Burträsk berörs inte. Mejeriet i Umeå, som tar över den produktion som nu görs i Luleå, ska utökas.
- Det är ett svårt besked att lämna men det är rätt beslut för att kunna säkra mjölkproduktionen och livsmedelsförsörjningen i Norrland. Vi har ägnat mycket lång tid åt att utreda detta och analysens slutsatser är tydliga, vi måste konsolidera tillverkningen till Umeå för att kunna behålla mjölkproduktion i Norrland. Samtidigt innebär det en utveckling av vår verksamhet i Umeå med 30 nya arbetstillfällen på sikt, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.