Norrmejerier vill lägga ner mejeriet i Luleå

Luleå Norrmejeriers styrelse har tagit ett inriktningsbeslut om avveckling av Luleå mejeri.

Orsaken är att mjölkkonsumtionen minskar, kapacitetsutnyttjandet är lågt vid fabriken där det också finns stora investeringsbehov de närmsta åren. Det är också för förbättra den svaga lönsamheten i företaget.

- För att långsiktigt kunna erbjuda ett konkurrenskraftigt mjölkpris till mjölkbönderna måste vi få en bättre lönsamhet och effektivitet inom vår mejeristruktur. Förstudien visar att investeringsbehovet på mejerierna kommer att vara mycket stort och det är förmodligen inte en kostnadsbörda som vi bönder kan ta. Men detta måste nu verifieras innan det slutliga beslutet kan tas, säger Göran Olofsson, styrelseordförande för Norrmejerier, i ett pressmeddelande.

Det slutliga beslutet ska tas i augusti. Om det blir så kommer produktionen i Luleå att flyttas till Umeå mejeri, där det blir en utökning av produktionen när samtliga Norrmejeriers färska produkter ska tillverkas i Umeå och distribueras därifrån till hela Norrland och delar av övriga Sverige.

Mejeriet i Burträsk påverkas inte av planerna. Inte heller Norrmejeriers ägare, bönder i Norrland, påverkas. Mjölk kommer även i fortsättningen att hämtas i hela Norrland.

- Sedan flera år har Sverige en vikande mjölkkonsumtion vilket har resulterat i att kapacitetsutnyttjandet i våra mejerier är för lågt. Inget tyder på att den här trenden vänder och Norrmejerier måste ha de bästa förutsättningarna för att producera och utveckla konkurrenskraftiga mejeriprodukter för framtidens konsumenter, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.

Norrmejerier är en ekonomisk förening som ägs av 365 bönder i Norrland. Företaget har mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk.