Debatt

Det finns inga genvägar

Debatt Det finns inga genvägar för att attrahera nya invånare. Det handlar om att bygga relationer, skriver Stina Almkvist, Region Norrbotten, i ett svar på Peder Hanssons debattartikel.

Region Norrbotten har genom projektet North Sweden Green Deal valt att sätta kommunerna i Norrbotten i fokus för den hållbara samhällsomvandlingen. För ett år sedan började resan för att säkerställa kommunernas förmåga att hantera nya presumtiva invånare så de vill komma till Norrbotten och vill stanna kvar.

På Europas största mässa för migration har kommunerna och regionen nu i helgen testat att möta nya potentiella invånare. Gensvaret var stort. Redan denna vecka får till exempel Luleå kommun besök av ett nederländskt par. Andra vill få mer information och hålla kontakten. 

Många vi träffat på mässan läser redan svenska målmedvetet inför sina planer på att byta land. Arbetsförmedlingen EURES var också på plats och berättade bland annat om Targeted Mobility Scheme, som erbjuder stöd för språkstudier före flytt. På två dagar har delegationen från Norrbotten pratat och bytt kontaktuppgifter med ett par tusen intressenter. Totalt har mässan haft 13.000 besökare lördag och söndag.

Det finns inga genvägar för att attrahera nya invånare. Det handlar om att bygga relationer och vara ärlig och trovärdig. Den skicklighet och stolthet som kommunerna visat upp under mässan har grundats av ett gediget förarbete. Nu ska det följas upp av ett intensivt arbete med alla tagna kontakter.

Stina Almkvist, strateg och projektledare North Sweden Green Deal för Kompetens och Attraktion