Flasheye och Radchat vann innovationstävling

Kiruna Två nystartade företag, Flasheye och Radchat, vann finalen i Swedish Mining Innovations innovationsidétävling.

Flasheye använder 3D-teknik för att upptäcka och förhindra fel och olyckor inom industrin. Flasheye har sitt säte i Kiruna, men är numera baserat i Luleå. Nyligen gick Mobilaris in med kapital och som aktiva ägare.

- Det här är en bekräftelse på att vi gör rätt sak i rätt tid och medlen gör att vi kan prioritera utveckling av IP och produktifiering. Vi har höga ambitioner och ser på detta globalt från start, säger Ida Rehnström, operativ chef på Flasheye.

Vinnarna får 600.000 kronor var. 

Den andra vinnaren var Göteborgsföretaget Radchat, som med hjälp av radar och sensorteknik kan göra att olyckor mellan fordon och människor kan undvikas och att automatiserade fordon förblir tillförlitliga även i utrymmen med dålig sikt.

Totalt deltog åtta företag i finalen som hölls på Euromine Expo i Skellefteå. Samtliga som deltog i tävlingen ska få hjälp från Swedish Mining Innovation med att hitta vägar att ta sin idé vidare.

Tävlingen arrangeras av Swedish Mining Innovation, det nationella strategiska innovationsprogrammet för den gruv- och metallutvinnande industrin som är en del av Vinnovas, Formas och Energimyndighetens satsning på strategiska innovationsområden.