Krönika

Smyger sig dubbelmoralen på överallt?

Krönika Är det så att dubbelmoralen smyger sig på överallt när vi gör våra val? frågar sig Peter Jonsson, Energikontor Norr, i dagens krönika.

Vad är det bästa för klimatet - huset som inte byggdes och lampan som är släckt eller hur tänker du?

Vi är många som funderar. Många som vill göra så bra val som möjligt hemma och också göra rätt val som påverkar både lokalt och globalt. Vad är egentligen det bästa för miljön och varför gör vi egentligen de val vi gör?

Med en bakgrund som civilingenjör på en tvärvetenskaplig linje med energiinriktning, som senare tog mig till en roll som regional utvecklingsledare på Energikontor Norr har jag insikt i vad som händer inom området energi och miljö/klimat. Men som det så fint heter och många säger: ju mer jag lär mig, desto mer förstår jag att jag inte vet!

Jag försöker bidra så gott jag kan men är det egentligen mest för samvetets skull? Egentligen är det väl inte det som verkligen är det bästa för vår värld? Låt mig ta några exempel när det gäller belysning, klimatskal, uppvärmning och transporter. Jag tror nog att jag delar dessa tankar med fler. Är det så att dubbelmoralen smyger sig på överallt?

Belysning: nu när jag har bytt till supersnåla led-lampor överallt kan jag ju ha betydligt fler ljuskällor hemma som dessutom kan vara tända hela tiden.

Klimatskal: nu när det finns så effektiva fönster med goda isoleringsegenskaper kan jag ju både ha större fönster, fler fönster och varför inte ett helt uppvärmt uterum?

Uppvärmning: med billig bergvärme kan jag ju ha någon grad varmare inomhus utan att det gör något.

Transporter: jag har möjlighet att köra elbil och då kan jag ju köra hur mycket som helst utan att det påverkar miljön eftersom den ändå bara använder el istället för fossilbränslen.

Nu är det ju så här att ur miljösynpunkt så är resan som aldrig blir av den absolut bästa. Är det även så att huset som aldrig byggs är det bästa? När vi nu inte är långt ifrån att tillverka det första gröna stålet, kommer vi då använda mer stål på flera olika och kanske nya områden? Om vi lyckas göra klimatneutral betong, kommer vi använda mer betong då?

Vi får inte fortsätta överkonsumera bara för att vi effektiviserar alla produkter och kommer på bra lösningar med mycket mindre miljöpåverkan än tidigare. Håller vi oss på samma nivå, eller såklart helst sänker konsumtionsnivån samtidigt som alla effektiviseringsåtgärder genomförs har vi verkligen kommit på rätt väg!

Det är ju så att de flesta av oss tycker om att ha det upplyst och varmt hemma, med fin utsikt åt alla håll. En bil som går på el, kanske används den än mer till de småärenden jag inte gjorde förut. Jag skulle bli överlycklig om vi kan bygga helt gröna flygtransporter så vi kommer ut i världen och kan se oss om igen med gott samvete, speciellt efter pandemin som hållit oss inom gränserna. Men är det med gott samvete egentligen? Resan som inte blir av är ju alltid bäst ut miljösynpunkt!

Jag önskar att få sätta upp en rejäl solcellsanläggning hemma, kanske även med batterilagring, för att jag tänker så mycket på miljön, min elförbrukning och ekonomin. Visst, det är jättebra att jag inte belastar elnätet under effekttopparna och att jag får en billigare elräkning är ju kanon men inte är det det mest miljö- och klimatmedvetna valet! Hade jag tänkt på miljön hade jag köpt en stor fin solcellsanläggning och satt upp i ett land med betydligt sämre elmix än Sverige, för att göra hela världen gott.

Ja, dessa tankar går att applicera på många områden, exempelvis kost, avfall, konsumtion, utsläppsrätter och inte minst i privatekonomin och sparandet, i form av hållbara fonder eller exempelvis oljeaktier.

Varför gör jag alla mina åtgärder? För min egen levnadsstandard? För min ekonomi och elräkning, eller gör jag det faktiskt för miljön? Och hur gör du?

Peter Jonsson, projektledare, Energikontor Norr