Lindbäcks kan bygga klimatneutralt redan i dag

Piteå En ny rapport visar att Lindbäcks kan bygga klimatneutralt redan i dag.

Det är Träcentrum Norr, TCN, som i en rapport, ”Klimatpåverkan från industriellt producerade flerbostadshus i trä”, visar att byggbranschen kan nå de högt ställda miljömålen genom att bygga med trä och binda mer koldioxid.

– Tack vare kolinbindningen i hus byggda med trästomme kan vi nå klimatneutralt bostadsbyggande redan i dag, säger Annica Lindbäck, hållbarhetsansvarig på Lindbäcks.

Det är konsultföretaget Tyréns som utrett miljöpåverkan från industriellt producerade flerbostadshus i trä.

– Vi visste redan att industriellt byggda flerfamiljshus med trästomme kan reducera klimatpåverkan med upp till 50 procent mot traditionellt byggande i stål och betong. Det bekräftar också vår nya rapport. Men, den nu aktuella studien visar glädjande nog också att räknar vi in kolinbindningen via träråvaran över tid så når vi nära noll redan i dag, konstaterar Anna Pantze, miljöspecialist på Tyréns.

Livslängden på en träbyggnad och ett träd är ungefär densamma, cirka 80 år. Eftersom det växer upp nya träd efter de fällda fortsätter skogen att ta upp koldioxid och växa, i ett evigt kretslopp. på det sättet tjänar träbyggnader som naturliga kolsänkor.

Träcentrum Norr, TCN, är en centrumbildning vid Luleå tekniska universitet.