Första förarlösa skotaren

Luleå För första gången i världshistorien har en självkörande skogsmaskin klarat av att skota autonomt, den hämtar och transporterar rundvirke utan mänsklig inblandning.

Världspremiären för den autonoma skotningen skedde i Hörnefors i Västerbotten i förra veckan och är resultatet av ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Skogstekniska klustret.

− Det här kommer att rita om kartan för branschen och hur andra aktörer inom området ser på operationer som dessa. Vi har jobbat oerhört intensivt med det här testet och det känns väldigt skönt att det fungerar, säger Magnus Karlberg, professor i maskinkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.

Att en självkörande skogsmaskin klarar av en så avancerad uppgift öppnar för stora förändringar av skogsnäringen, enligt Magnus Karlberg:

− Även om det fortfarande är många år bort, och kommer ske gradvis, är vi övertygade om att den tekniska utvecklingen med smarta autonoma skogsmaskiner är framtiden för skogsbruket. Vi har visat att tekniken finns och fungerar men det är såklart skillnad att arbeta med detta från ett forskningsperspektiv jämfört med kommersiell verksamhet. Vi forskare kan unna oss att kliva in i framtiden på ett helt annat sätt, säger han.

Annons