Hermelinen och Curest rehabiliterar elitidrottare med VR

Luleå Läkarhuset Hermelinen i Luleå använder VR-utrustning från Luleåföretaget Curest för att på distans rehabilitera elitidrottare som haft hjärnskakning.

För ett år sedan började Hermelinen använda det då nystartade Luleåföretaget Curest VR-lösning för distansbehandling.

- Efter ett år med Curest så har vi sett många fördelar. Dels att vi kan hjälpa flera personer samtidigt och dels att vi får mer tillförlitliga resultat i uppföljningen. Men framförallt så märker vi en attitydförändring hos många vårdtagare, då rehabiliteringen har blivit mycket roligare att genomföra, säger Kristina Wiggefors, legitimerad fysioterapeut på Hermelinen.

Behandlingen går till så att patienten utför övningar med VR-headset på sig. Resultaten skickas till fysioterapeuten som kan följa upp och anpassa behandlingen.

- Vi är väldigt glada över det varma mottagandet av Curest. Nästa steg är att lansera nästa generations VR-glasögon och system där AI spelar en allt större roll. Vi har också ett pågående forskningsprojekt tillsammans med LTU och parallellt undersöker vi fler applikationsområden inom vården där modern teknik kan göra skillnad, säger Emil Lilja, vd på Curest.

Curest grundades i Luleå 2020 och arbetar med VR-lösningar inom sjukvård.Bolaget ingår i inkubatorprogrammet på Arctic Business.