BDX bygger nya järnvägsterminalen i Dåva

Luleå BDX Företagen AB har tillsammans med dotterbolaget Bimac i Umeå, fått uppdraget att bygga den nya järnvägsterminalen i Dåva utanför Umeå som är en del i bygget av Norrbotniabanan.

Uppdragsgivare är Infrastruktur i Umeå AB, Inab. Projektet är en totalentreprenad från projektering till färdigställande. Kontraktet är värt cirka 125 miljoner kronor och Bimac behöver anställa fler för att utföra uppdraget.

– Det här är ett projekt som ligger i linje med vår fortsatta geografiska expansion. Det är med glädje vi tillsammans med INAB och Bimac får bidra till utveckling av den nya infrastrukturen genom den nya terminalen på Dåva, säger Andreas Karlsson, affärschef för Rail på BDX.

Det handlar om en ny järnvägsterminal, triangelspår och utdragsspår. Triangelspåren ska sedan anslutas till Norrbotniabanan. 

Arbeten som ska utföras är spårdragning, spårunderbyggnad, växlar och anslutningsvägar, där det ingår vägskyddsanläggning med teknikbyggnad, kanalisation och signalutrustning, vågstation och oljeavskiljare till framtida truckgarage, va-anslutning och en parkering.