Krönika

Håll i - håll ut för snart kör vi!

Krönika När vi nu efter en annorlunda och tröttande tid går mot sommar har vi alla en viktig uppgift: vässa kontokortet, skriver Jenny Frank, Företagarna.

En annorlunda höst, vinter och vår går mot sommar…

Var det ens någon som märkte om det var någon vår i år? Kändes det inte som att mörkret och kylan aldrig ville släppa taget? Som att de senaste månaderna, förlåt året - varit något sorts dövt vacuum som vi alla hanterat på vårt eget unika sätt. Vi är trötta. Trötta på allt.  Trötta på att bli arga på de som inte visar nog med respekt, trötta på de som är livrädda, trötta på familjen som över en natt blev ens arbetskamrater. Trötta på att möta människor på en skärm via Teams. Trötta på nyhetsrapporteringar och regerings livesändningar. Du som har ett jobb som inte går att utföra hemifrån- du är tröttast av alla - eller du är t.o.m. så trött att det har gått över – för du orkar faktiskt inte bry dig längre.  Vi är nog alla trötta men jag tror också att vi är oändligt tacksamma.

Så tacksamma för alla er som arbetat med dem som blivit så sjuka att döden varit det enda alternativet om ni inte funnits. Bakom visir och skyddskläder har ni svettats och jag tänker inte försöka förstå vad jobbet inneburit. Bara TACK!

Så tacksamma för alla er företagare som kämpat för att er personal inte ska gå ut i arbetslöshet. För de allra flesta företag hade uppsägning varit en betydligt bättre ekonomisk lösning. Få företagare valde den vägen. Korttidspermitteringarna var ett inledningsvis ett stöd som under första omgången snabbt nådde ut. Omgång två var ett skämt. Hur de företag som tappat 30–50 procent eller mer av sin omsättning lyckats behålla sin personal är inget annat än ett mirakel. Omställningsstödet var designat för den med svart bälte i svensk byråkrati och regelkrångel. De företag som lyckades söka och fick stöd borde även fått ett diplom. Med guldram. Omsättningsstödet för enskilda firmor halkade in under slutet av förra året. För de enskilda firmor som tappat 30 procent eller mer fanns nu möjlighet att söka ekonomiskt stöd. Om du som är anställd hade tappat 30 procent eller mer av din lön varje månad. Vad hade du gjort då?

De som klarat sig allra bäst genom krisen och vars tjänster som fått en högre efterfrågan var bland andra budbils- och kurirföretag, data- och tv-spelsbutiker. En ökad näthandel och leveranser av mat från restauranger är rimligtvis en starkt bidragande orsak. Även cykelaffärer och utgivare av dataspel gick med flaggan i topp genom pandemin. Sedan har vi givetvis de som har en anställning hos stat eller kommun och aldrig ens behövde reflektera över att de pga. pandemin stod inför att förlora sina jobb.  

Så tacksam till alla er kommunanställda tjänstemännen och politiker som gjorde ALLT ni kunde för att få företagen på orten att överleva.

Ni som däremot valde att fakturera företagen med tillsynsavgifter trots utebliven tillsyn, avgifter för uteserveringar, inte gav stöd och service. Ni som inte sökte lösningar utanför boxen utan höll hårt i era regler och bestämmelser. Er önskar jag en regnig sommar med många mygg, varm öl och kanske också en inbokad tid hos Arbetsförmedlingen.

Alla vi/ni/dom/hen/hon/han som nu klarat sig utan några större ekonomiska nedgångar har nu en viktig uppgift. På med superhjältekappan och vässa kontokortet. Boka en resa med din lokala resebyrå. Bjud ut din käraste eller vän, gå på bio, boka hotell, ta en 7-rätters middag med vinpaket, klipp pannlugg, skaffa gymkort, köp en konsertbiljett. Bara gör´t.

För nu. Vi har börjat vakna. Det är morgon, den tjocka isen är borta, gräsmattan grön och det känns i luften. Vi är så nära nu… Du loggar in på 1177 för tusende gången och du ser den. Möjligheten för dig att boka din första vaccinering.

Håll i - håll ut för snart kör vi!

Jenny Frank, Företagarna Norrbotten

Annons