Lindbäcks testar ny affärsstrategi i Finland

Piteå Piteåföretaget Lindbäcks testar en ny affärsstrategi när man säljer 90 moduler till Finland.

Lindbäcks ska leverera moduler till ett sjuvåningshus med 50 lägenheter i Vanda nordost om Helsingfors. Ordervärdet är 31 miljoner kronor.

- Det här är en rolig utveckling av flera anledningar för oss. Finland är en intressant marknad med en gedigen kunskap och intresse för trä som byggmaterial. Normalt säljer vi helhetslösningar, vi bygger hus, men här säljer vi mer våra moduler som en produkt. Det är alltså inte en entreprenad. Vi ser det här mer som ett test, som vi kan utveckla för fler affärsmöjligheter i framtiden, säger David Sundström, affärsområdeschef för norra Sverige på Lindbäcks.

Beställare är SPKT, Suomen Puukerrostalot Oy. Företaget har sedan 2018 ett avtal för tekniköverföring med Lindbäcks, som utbildar och tränar SPKT:s anställda i Lindbäcks byggsystem.

- Jag är glad över att vårt samarbete fortsätter genom detta projekt. Vi är starkt involverade i att bygga en framtid för träproduktion i Finland tillsammans med Lindbäcks, säger Teppo Laurila, vd för SPKT.

- Affären är ett led i vårt technology transfer-avtal och är tänkt att utveckla vårt samarbete. Via avtalet säljer Lindbäcks inte bara produkten, utan även vårt ”know how”. Det är en spännande affärsmöjlighet för oss om vi kan vidga vår marknad på det här sättet, säger Stefan Lindbäck, vd för Lindbäck Group.

Annons