Rekordresultat för LKAB

Luleå LKAB:s rörelseresultat ökade med 124 procent och blev 7.153 miljoner kronor första kvartalet, vilket är rekord.

LKAB:s produktion var hög och jämn och marknaden gynnsam under årets första kvartal. LKAB:s nettoomsättning ökade med 52 procent jämfört med samma kvartal i fjol och blev 12.256 miljoner kronor.

Både nettoomsättningen och rörelseresultatet påverkades av höga nivåer för spotpriset på järnmalm och premien för pellets, men motverkades något av en lägre dollarkurs.

- En jämn och hög produktion är avgörande för ett konkurrenskraftigt – och på sikt koldioxidfritt – LKAB. I en gynnsam marknad med höga prisnivåer stärks lönsamheten ytterligare och därmed förutsättningarna för de massiva investeringar vi har framför oss, säger Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB.

Produktionen och leveranserna ligger fortfarande på en hög nivå. Första kvartalet var produktionen till 7,4 (7,4) miljoner ton och leveranserna 6,9 (7,3) miljoner ton.

- Vi har en stark efterfrågan från stålproducenterna och det är fortsatt angeläget att kapaciteten på Malmbanan utökas, både till Luleå och Narvik, för att vi ska kunna leverera det som efterfrågas, säger Jan Moström.