Företag i norr tror på internationalisering

Luleå Vart tredje bolag i norr ser internationalisering som en väg att lyckas vid ägarskiften.

Det visar en undersökning som investerarnätverket Connect Norr genomfört. 

Därför samarbetar Connect Norr med Exportkreditnämnden, EKN, med att hjälpa företag att göra fler och säkrare  exportaffärer.

- Ny ägare vill ta bolaget in i en tillväxtfas. Att då kunna sälja företagets produkter eller tjänster utanför rikets gränser är en stor sådan möjlighet vilket också Connects arbete visar. EKN är här en viktig partner, säger Anders Gothefors, vd på Connect

EKN har låtit Demoskop göra en undersökning som visar att åtta av tio små och medelstora företag (SME) i Sverige förväntar sig att deras export ska öka, eller vara oförändrad under det kommande kvartalet.

– I juni 2020 sa vart tredje SME samma sak. Det här skiftet är viktigt. Vi pratar om att tro på framtiden. Gör du inte det kommer du inte heller att fundera på att expandera och anställa, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME på EKN.

Och det har förbättrats även i den andra änden. Antalet företag som tror att deras export kraftigt kommer att minska närmaste kvartalet, har halverats mellan november och februari, från 12 procent till sex. I juni 2020 var siffran 20.