Innovationsprogram fortsätter under nytt namn

Luleå Det strategiska innovationsprogrammet för gruv och metallproducerande industri, Sip Strim, förlängs i tre år och byter namn till Swedish Mining Innovation.

Innovationsprogrammet har varit igång i sex år och utvärderades i fjol. Utvärderingen visade att satsningen på nationella strategiska innovationsprogram (SIP) har lett till bred samverkan, spridning av teknologi över traditionella branschgränser och stärkt internationell konkurrenskraft hos de aktörer som deltar.

Nu från den 1 juni fortsätter programmet tre år till.

- Vi är oerhört stolta och glada över att Swedish Mining Innovation har fått fortsatt förtroende att driva svensk gruvinnovation framåt, säger Jenny Greberg, programdirektör för Swedish Mining Innovation.

För att stärka programmets identitet har man beslutat att byta namn till Swedish Mining Innovation vid starten av den nya programperioden.

- Swedish Mining Innovation är en viktig möjliggörare för den kraftsamling som krävs för att de svenska aktörerna ska fortsätta vara världsledande och visa vägen mot framtidens hållbara och effektiva gruvbransch, säger Pia Lindström, hr- och hållbarhetschef på Boliden Gruvor, och styrelse­ordförande för Swedish Mining Innovation.

Innovationsprogrammet är en del av statliga Vinnovas, Energimyndighetens och Formas satsning på strategiska innovationsområden. Swedish Mining Innovation är Luleåbaserat med Luleå tekniska universitet som värdorganisation.