Räntan höjs troligen i december

Luleå Reporäntan kommer sannolikt att höjas vid Riksbankens nästa möte i december. Bakgrunden är att det inte finns någon lågkonjunktur i prognosen, bara inbromsning till normala nivåer. Det sa vice riksbankschef Henry Ohlsson vid ett möte i Luleå under fredagen.

Vice riksbankschefen talade vid ett möte arrangerat av Norrbottens Handelskammare. Han lugnade dem som oroar sig för en annalkande lågkonjunktur.

- Vi tror på en inbromsning i svensk ekonomi, men det är definitivt inte någon lågkonjunktur, sa Henry Ohlsson.

Riksbanken strävar efter målet att inflationen ska ligga på 2 procent, och dit bedömer man att Sverige är på väg.

- Vi ser en trendmässig ökning av den underliggande inflationstakten. Min tolkning är att vi ligger på inflationsmålet. Vår bedömning vid oktoberbeslutet var därför att det är högst sannolikt att vi höjer reporäntan i december 2019, vid nästa penningpolitiska möte, sa Henry Ohlsson.

Samtidigt flaggade han för osäkerheter i omvärlden som kan förändra detta: president Trumps agerande, Brexit-processen i Storbritannien och utvecklingen i länder som Argentina, Turkiet och Italien.

Om det blir räntehöjning i december innebär det en höjning från minus 0,25 till nollränta. Sedan dröjer det troligen länge innan nästa höjning kommer.

Trots att en stor del av Norrbottens näringsliv exporterar sin produktion, är Norrbotten inte känsligare för penningpolitiken än andra regioner, enligt Henry Ohlsson. Just nu är det tvärtom många importörer som är oroade och skriver till Riksbanken.

Störst effekt har reporäntan i storstadsområdena där många hushåll har stora bostadslån. I Norrland är de mest skuldsatta kommunerna Luleå, Umeå, Östersund och Åre.

Fotnot: Under fredagen talade en av de andra vice riksbankscheferna, Per Jansson, vid ett möte hos Finansbolagens Förening, och hans budskap var, enligt Dagens Industri, att det är för tidigt att höja räntan i december. Han sa också att inflationsförväntningarna trendat nedåt.