Regeringen söker stöd till Norrbotniabanan

Luleå Under onsdagen gjorde regeringen en förfrågan till EU-kommissionen om ekonomiskt stöd för att förverkliga Norrbotniabanan från Stockholm till Haparanda, och Malmbanan mot Narvik.

-Norrbottens Handelskammare är otroligt nöjda efter detta strategiskt viktiga och efterlängtade besked. Vi kan konstatera att vårt budskap till Infrastrukturminister, Tomas Eneroth har gått fram. Detta är helt i enighet med vad vi och våra medlemsföretag har framfört till ministern för regionen och för hela Sverige och världen, säger Linda Nilsson, vd på Norrbottens Handelskammare, i ett pressmeddelande. 

Det är den så kallade ”Scandinavian-Mediterranean Corridor” som idag går från Medelhavskusten till Stockholm, som den svenska regeringen nu vill förlänga ända upp till Haparanda. Det blir en del i en gemensam satsning med Finland på en upprustning av järnvägsnätet i Norrland och i Finland.

EU reviderar just nu sitt korridornät, TEN-T som är det viktigaste nätet av järnvägar i Europa. Nu hoppas regeringen att EU-kommissionen ska lägga in den Botniska korridoren i nätet. Det skapar möjligheter till miljarder i EU-stöd.