Orsaken till urspårningen fastställd
Det gör man i sin slutrapport som offentliggjordes under torsdagen. I rapporten beskriver man sprickbildning i hjulflänsen som grundorsaken till haveriet och att operativa rutiner, hjulskadedetektorer och analyser av detektordata inte kunde förutse hjulskadan.
- Haverikommissionens slutsatser stämmer väl överens med vår egen analys av vad som skett, och det är bra att vi nu en gång för alla kan slå fast vad som föranledde urspårningen. Den här typen av skada är mycket ovanlig och detektorsystemen längs banan fångade heller inte upp den, säger Linda Bjurholt, logistikchef på LKAB.
Det var den 17 december 2023 som ett malmtåg spårade ur. Elva malmvagnar skadades och 15 kilometer av järnvägen förstördes när det trasiga hjulet slog sönder räls och betongslipers. Trafiken stod still i 65 dagar, och LKAB förlorade intäkter på 100 miljoner kronor om dagen under stoppet.
- Men detta sätter också ljuset på Malmbanans sårbarhet och att konsekvenserna av en störning kan bli mycket stora, oavsett vad orsaken till störningen är. Denna gång var det ett skadat hjul, andra gånger har det varit andra saker. Vi lever med en enkelspårig järnväg i ett arktiskt klimat, där väder och vind kan komplicera och försvåra reparationer. Kapacitetsbristen är en sårbarhet för Sverige som måste byggas bort, säger Linda Bjurholm.
Haverikommissionen har utrett olyckan i nära samarbete med Trafikverket, LKAB och leverantörer av reservdelar och underhållstjänster.