Sjöfartsverket kallägger isbrytare
Det skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande. Förra året gjorde Sjöfartsverket en förlust på 600 miljoner kronor. I år räknar man med att förlusten ökar med 200 miljoner kronor. Sjöfartsverkets anslag har inte räknats upp på flera decennier, vilket gröpt ur verkets ekonomi. Nu anser man sig tvungen att vidta en rad åtgärder som kommer att få konsekvenser för svensk sjöfart och hamnarnas tillgänglighet.
Genom avyttring av fartyg halveras möjligheten till tungt farledsunderhåll och sjömätning. En isbrytare kalläggs vilket riskerar att leda till stängda farleder och hamnar. Då sjöfarten står för nio av tio transporter av svensk import och export är längre väntetider på isbrytare och risk för stängda hamnar något som kan drabba den svenska basindustrin i norr.
Två av fem helikopterbaser för sjö- och flygräddning planeras att läggas ner. Det innebär i så fall längre insatstider och att Flygvapnet inte kommer kunna öva som idag.
- De beslutade åtgärderna kommer ha en direkt påverkan på såväl våra kunder som våra medarbetare. Åtgärderna är inget vi vill genomföra, men vi är i en allvarlig ekonomisk situation som gör det nödvändigt, säger Erik Eklund, generaldirektör.
Representanter för industrin har reagerat på planerna som Sjöfartsverket aviserat.
– Att vi ska ställa en isbrytare på land i ett läge där vi behöver fler, är helt otänkbart. Då hamnarna är en hörnsten i Sveriges totalförsvar, bör staten gå in och ta ett större kostnadsansvar, bland annat genom att ta hela kostnaden på 300 miljoner kronor för isbrytningen, säger Monika Przedpelska Öström, banschchef för Transportföretagen Hamn.
– Vi ser mycket allvarligt på Sjöfartsverkets besked. Neddragningarna slår direkt mot den svenska basindustrin i norr och de många samhällen som är beroende av den. I förlängningen riskerar detta att ha betydande påverkan på Sveriges tillväxtmöjligheter och konkurrenskraft, säger Elin Swedlund, ansvarig för transport och infrastruktur på branschorganisationen Skogsindustrierna.
För att rädda situationen begär Sjöfartsverket höjda statliga anslag årligen på 250 miljoner kronor, en möjlighet att öka avgifterna med 250 miljoner kronor och att statens investeringar i sjöfartens infrastruktur och fartygsflotta ska uppgå till 35 miljarder kronor över en tioårsperiod. Då ingår även driften av isbrytarna på samma sätt som att staten står för snöröjning på väg och järnväg. Summan motsvarar tre procent av statens satsningar på drift och underhåll i trafiksystemen de kommande tolv åren.