Talgas anodfabrik blir NZIA-projekt

Luleå Talgas blivande anodfabrik i Luleå får strategisk projektstatus under EU:s Net-Zero Industry Act. Det är ett av de första strategiska projekten sedan NZIA-förordningen infördes 2024.

Strategiska projekt i enlighet med EU:s Net-Zero Industry Act ses som centrala för att skala upp produktionen av teknik som är nödvändig för att uppnå EU:s klimatneutralitet och övergripande klimatmål.

Talga ska tillverka anodmaterial, en komponent i batterier. Råmaterialet, grafiten, ska brytas i en egen gruva i Nunasvaara i Kiruna kommun. Talgas produkt beräknas minska klimatpåverkan från produktion av anodmaterial med motsvarande över 90 procent, jämfört med dagens vanligast förekommande anodmaterial i litiumjonbatterier. Det uppnås genom en kombination av egenutvecklad produktionsteknik, svensk grön el och den unika grafiten i norra Sveriges berggrund.

- Produktion av hållbart anodmaterial i Luleå stärker inte bara EU:s och Sveriges batteriindustri, utan även vår samlade motståndskraft. Den värdekedja för anodmaterial som vi nu bygger i norra Sverige bidrar till att möta de europeiska målen för netto-nollutsläpp. Vi är mycket stolta över att vara ett av de första företagen att uppnå denna status i Europa, säger Talgas koncernchef Martin Phillips.

Statusen som strategiskt projekt är tänkt att ge nationell prioritet, med snabbare administrativ handläggning och tillståndsgivning.

Talga blev också nyligen tilldelad strategisk projektstatus inom EU-förordningen om kritiska råvaror, Critical Raw Materials Act (CRMA), för utvinning av grafit i gruvan i Nunasvaara.