Elva företag i nytt livsmedelsprogram

Älvsbyn Elva små och medelstora livsmedelsföretag deltar i ett nytt utvecklingsprogram för att stärka den hållbara matsektorn i norr.

Utvecklingsprogrammet är en del i det treåriga projektet Charm-fabriken som drivs i Älvsbyns kommun.

Programmet erbjuder utbildningar, stöd i hållbarhetsanalyser och nätverksträffar. En viktig del är också ett nytt foodlab som just nu byggs upp i Älvsbyn. Där kommer företag få tillgång till verktyg för sensorisk utvärdering, en professionell fotostudio och möjligheter att genomföra olika matexperiment, i syfte att utveckla framtidens hållbara mat.

– Det finns så mycket kunskap och engagemang kring livsmedel här uppe i norr. Med programmet vill vi ge små och medelstora livsmedelsföretag bästa möjliga förutsättningar att stärka sin produktion och utveckla framtidens hållbara mat. Vi är också glada att företagare från andra ställen i Sverige ser potentialen här uppe och har sökt till programmet, säger Maja Berggren, projektledare för Charm-fabriken.

Enligt Maja Berggren har norra Sverige bra förutsättningar för att bli ett centrum för utvecklingen av framtidens hållbara mat.

Bland företagen som deltar i programmet finns BD-Fisk, Norrlands Kombucha och Love Surströ. Utvecklingsprogrammet pågår fram till oktober 2025.

Målet med Charm-fabriken är att den ska bli en plats där företag kan utveckla framtidens hållbara mat. Man vill ge entreprenörer en plats för samarbete och innovation. Det ska ske genom ett fysiskt foodlab, och kunskapshöjande insatser som föreläsningar och workshops.

Älvsbyns kommun är projektägare av Charm-fabriken, där Charm i Norr ekonomisk förening är projektpart. Projektet medfinansieras av europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Älvsbyns kommun, Charm i Norr ekonomisk förening, Region Norrbotten, Stiftelsen Anna Borgeryds minnesfond, Polarbrödsgruppen och Sparbanken Nord.