LKAB ersätter fler byggnader i Kiruna
Tidigare prognoser för hur byggnader påverkas av gruvbrytningen har visat sig inte stämma med verkligheten. Det har upptäckts att även några byggnader utanför det så kallade påverkansområdet påverkas när gruvan växer.
Det handlar om samhällskritiska byggnader som fjärrvärmeverket, vattentornet, sporthallen, två skolor och ett äldreboende. Det är större byggnader och de kräver lång planering och anläggningstid för att ersätta.
– Den här överenskommelsen skapar förutsättningar för fortsatt utveckling av samhället. Vi vill ge kommunen de bästa möjligheterna att planera sin samhällsviktiga verksamhet. Att vi inleder arbetet i tid gör att viktiga funktioner kan planeras och anläggas på nya platser. Vi räknar med att ersättningen kan motsvara drygt 2 miljarder kronor, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsutveckling på LKAB.
Att LKAB planerar att förvärva dem innan påverkansområdet uppdaterats vinner tid och skapar möjligheter för både LKAB och kommunen. Mindre byggnader, som privata villor, påverkas inte på samma sätt i förtid som vissa av de stora betongbyggnaderna.
– De besked som vi nu får från LKAB är i grunden positiva, då vi har efterlyst dem under en längre tid gällande kommunala fastigheter, som ligger strax intill nuvarande deformationslinje. Detta ger mycket bättre planförutsättningar för Kiruna kommun, säger Mats Taaveniku, kommunalråd.