Övre bygden blev årets kooperativ i Sverige
Det geografiska området ”Övre bygden” består av 20 småbyar som ligger i kommunerna Kalix, Övertorneå, Överkalix och Haparanda. Vitvattnet är en centralort för bygden med egen lanthandel. Föreningen bildades 1996 med stöd av Coompanion och hade 11 personer anställda under 2024.
Det började med att Övre bygdens sista affär lades ned, samtidigt som skolan hotades av nedläggning. Då startarde ett 60-tal personer den ekonomiska föreningen Serivecentrum i Övre bygden. Nu har kooperativet 136 medlemmar som i snart tre decennier arbetat för att erbjuda kommersiell och offentlig service över kommungränserna, för att hålla byarna i området levande.
Föreningen driver även ett närvärmeverk som levererar värme till elva fastigheter i Vitvattnet, med bland annat Kalix kommun som kund. Man har också förvärvat stationshuset för att underlätta aktiviteter, företagsetableringar och för att underlätta inflyttning till bygden. Man arbetar med hemtjänst och taxiverksamhet, och har ett bygdekontor.
- Vi är väldigt stolta och hedrade över utnämningen men också väldigt ödmjuka eftersom det finns många andra duktiga kooperativ som gör mycket nytta för civilsamhället i landet. Att jobba tillsammans för det samhället behöver, det är det som Sverige behöver bygga på, säger Mikael Eliasson, verksamhetsledare i Övre bygden, och som varit med i snart 30 år.
Innan man gick till nationell final vann kooperativet titeln Årets kooperativ i Norrbotten. Nu får man, utöver titeln, en prissumma på 20.000 kronor för Årets kooperativ Norrbotten och 10.000 kronor för Årets kooperativ Sverige.
Årets kooperativ Sverige är en tävling som anordnas av Fremia, We Effect och Coompanion Sverige. Syftet med det årliga priset är att uppmärksamma och synliggöra kooperativt företagande.
Coompanion arbetar med att främja kooperativt och liknande företagande, som sker på jämlika villkor, ägs och styrs demokratiskt och värnar om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Coompanion finansieras av organisationer, offentlig sektor, konsultintäkter, EU-medel och staten.