Norrtåg skaffar fler motorvagnar

Luleå Norrtåg ska ta över fem Regina X52-fordon från Västtrafik.

De nya motorvagnarna är av samma typ som Norrtåg i dag trafikerar järnvägen i norra Sverige med.

- Det här är ett viktigt steg för Norrtåg och för norra Sverige. Att ta emot dessa fordon ger oss möjligheten att öka antalet avgångar och på så sätt göra det möjligt för fler att resa med tåg, vilket bidrar till en mer tillgänglig och hållbar region, säger Joakim Berg, vd för Norrtåg AB.

De nya fordonen kan avsevärt öka Norrtågs trafik, de kan innebära dubbelt så mycket trafik på Haparandabanan och en avgång varje timme mellan Sundsvall och Umeå. Det finns också möjlighet att utöka trafiken Sundsvall-Östersund. Samtidigt får Norrtåg fler reservfordon, som ska minska riskerna för inställda tåg.

- En utökning av trafiken tar oss ett steg närmare visionen för Norrtåg 2040. Det visar att länen i norr menar allvar med att göra norra Sverige till en förebild när det gäller den gröna omställningen – och ännu mer attraktivt för både nuvarande och framtida invånare, säger Joakim Berg.

Norrtåg bedriver persontågtrafik i de fyra nordligaste länen; Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Norrtåg använder Vy Tåg som operatör för trafiken.