Viscariagruvan kan återstartas

Kiruna Svenska bolaget Copperstone Resources får klartecken från Mark- och miljödomstolen att åter börja bryta koppar i den nedlagda Viscariagruvan utanför Kiruna.

Viscariagruvan har varit nedlagd sedan 1997. Efter domen i Mark- och miljödomstolen räknar Copperstone med att starta produktionen inom två år.

”Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen”, skriver Mark- och miljödomstolen i ett pressmeddelande.

Avgörande för tillståndet var att Copperstone i en uppdaterad ansökan gjorde om planerna så att ett av tre planerade dagbrott istället blir en underjordsgruva.

Produktionen ska bli 30.000 ton koppar per år, med järnmalm som en biprodukt. Efter miljötillståndet ska Copperstone nu försöka få in 5 miljarder kronor i finansiering, 2 miljarder i riskkapital och 3 miljarder i lån.

- Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone, i ett pressmeddelande.

LKAB bröt koppar i Viscaria 1983-1985, då Outokumpu tog över och drev gruvan fram till 1997. Copperstone förvärvade gruvan (Avalon Minerals Viscaria AB) 2018 från Sunstone Metals Ltd Australia, som försökte återstarta gruvan 2008, men finanskrisen stoppade den satsningen.