Vimotek vinner europeisk rymdupphandling

Luleå Luleåföretaget Vimotek AB har vunnit en europeisk rymdförsvarsupphandling.

Det är Europeiska Försvarsfonden, EDF, som upphandlat projekt inom områdena cyber- mark-, luft-, sjö- och rymddomänerna. 

Vimotek ska leverera en hård- och mjukvaruprodukt för satelliter och rovers som förbättrar förmågan att skapa och analysera en lägesbild, navigera och docka med andra farkoster: Rendezvous and Proximity Operations product, RPO.

Vimotek är med i ett konsortium med 11 andra bolag i ett projekt, ”Bodyguard”, där man ska utveckla och leverera autonom förmåga hos enskilda satelliter att skapa en egen rymdlägesbild. Det ska sen användas av AI/ML (Artificiell Intelligens/Machine Lerarning) för att satteliten själv ska få ökad förmågan att upptäcka, bedöma och hantera olika hot mot sig, både defensivt och offensivt.

Bodyguard-projektet är värderat till totalt 6,5 miljoner euro under 3 år. Det koordineras av Agenium Space i Frankrike, och involverar partners från Grekland, Luxemburg, Frankrike, Belgien, Finland, Lettland, Danmark och Sverige. Totalt har EDF valt ut 54 projekt till ett totalt värde på 1 miljard euro.

- Vi är hedrade att vara en del av Bodyguard-projektet, som representerar ett betydande framsteg i förmågan att skydda autonoma rymdtillgångar. Detta samarbete stämmer perfekt med vårt uppdrag att möjliggöra rymdens industrialisering, eftersom säkerhet är avgörande för den framtida rymdekonomin, säger Anatoliy Valentirov, vd för Vimotek AB.

Vimotek är baserat i Luleå och utvecklar lösningar för rymdautomation och effektiv rymdindustrialisering. Bolaget levererar maskinsyn, sensorer, rörelsekontroll och beräkningar med AI för rymd- och försvarssektorn. Företaget är jobbar med både ESA BIC Sweden och är en del av Arctic Business inkubatorprogram.

Annons