Nu startar Charm-fabriken

Älvsbyn Nu startar Charm-fabriken, ett fysiskt foodlab i Älvsbyn där företag kan utveckla framtidens hållbara mat.

Charm-projektet startade redan vintern 20-21 efter den förödande branden vid Polarbröds bageri i Älvsbyn sommaren 2020. Initiativtagare var Polarbröd och Älvsbyns kommun. Visionen är att Älvsbyn ska bli ett nav för hållbar mat- och dryckesproduktion. 

Nu har projektet beviljats medel både från regionen och EU och kan köra igång nästa fas, en treårig verksamhet under namnet Charm-fabriken. Förutom det fysiska labbet består projektet också av föreläsningar  och workshops.

- Att jobba med hållbar livsmedelsförsörjning här uppe hos oss i Norrbotten är oerhört intressant både för att det finns sådan potential kopplat till fina råvaror, bra ytor och stort engagemang, men också kopplat till det omvärldsläget vi befinner oss i. Det är högaktuellt att se över vår lokala livsmedelsförsörjning också, både lokalt men också nationellt, säger Maja Berggren, nybliven projektledare för Charm-fabriken.

Bakom projektet står Älvsbyn kommun, i samarbete med Charm i Norr ekonomisk förening. Projektet medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Region Norrbotten, Stiftelsen Anna Borgeryds Minnesfond, Polarbröd AB, Sparbanken Nord och Älvsbyns kommun.

- Det är väldigt roligt att vi nu får chansen att utveckla Charm tillsammans med andra företag här i norr. Framtidens matförsörjning är avgörande frågor, både när det gäller självförsörjning, kultur, hållbarhet och livskvalitet, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbrödsgruppen.