Tunga veckor för Northvolt

Skellefteå De senaste veckorna har Northvolt fått en hel del negativ uppmärksamhet.

Först avslöjade Dagens Industri att Northvolt behöver ett nytt kapitaltillskott och förbereder en nyemission, uppgifter som bekräftades av Northvolt. I augusti i fjol tog Northvolt in 12 miljarder kronor i konvertibler. I januari i år tog man in 52 miljarder kronor i projektfinansiering. Trots det behöver man mer pengar för att klara expansionsplanerna.

I förra veckan meddelade Northvolt att man slopar planerna på att bygga en batterifabrik på Kvarnsvedens industriområde i Borlänge, där Stora Enso lagt ned det 100-åriga pappersbruket. Enligt ägarna är det viktigare att företaget just nu producerar batterier och tjänar pengar, än att en snabb expansion fortsätter.

Ett par dagar senare blev det känt att tyska BMW, som är en av Northvolts nyckelkunder, drar tillbaka en order på cirka 22 miljarder kronor. Enligt det tyska affärsmagasinet Manager Magazin, är BMW missnöjt med produktionsförseningar och med kvaliteten på batterierna. Förutom kund är BMW också elfte största ägare i Northvolt. Enligt Northvolt utgör BMW:s order fem procent av den totala orderstocken.

Samtidigt har det tredje mystiska dödsfallet bland bolagets anställda i Skellefteå upptäckts. Orsaken eller sambandet med arbetsplatsen är oklart, men en polisutredning pågår.