H2 Green Steel säkrar 48 miljarder

Boden H2 Green Steel har avtalat om slutlig skuldfinansiering på 48 miljarder kronor i så kallad projektfinansiering. Totalt är nu närmare 75 miljarder kronor säkrade för finansiering av det nya stålverket. Därmed säkras produktionsutvecklingen fram tills det finns ett positivt kassaflöde. (Uppdaterad)

Samtidigt tillkommer 3,4 miljarder kronor från investerare. Nya aktieägare är bland andra Microsoft Climate Innovation Fund, Mubea och Siemens Financial Services. Bland befintliga aktieägare som ökar sina investeringar finns IMAS Foundation och Just Climate. Det gör att det totala aktiekapitalet i bolaget nu är 24 miljarder kronor.

- Ingen har granskat vår verksamhet mer noggrant än de som finansierar vårt projekt. Det enorma stödet från våra långivare, investerare och EU:s Innovationsfond är en sann kvalitetsstämpel för H2 Green Steel som bolag. Finansieringen är också en stor vinst för klimatet och vi hoppas att vår modell för projektfinansiering kommer att inspirera andra initiativ inom klimatomställningen av branscher som är svåra att ställa om, säger Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.

Bolaget har dessutom tilldelats cirka 3 miljarder kronor från EU:s Innovationafond. Därmed har H2 Green Steel säkrat finansering på närmare 75 miljarder kronor. Vilket säkrar produktionsutbyggnaden under första fasen och en bit in i andra fasen mot full produktion på 5 miljoner ton per år. 

- Så egentligen ska de här pengarna räcka hela vägen fram till att vi har ett positivt kassaflöde, och det blir väl förmodligen någon gång under 2027, säger Henrik Henriksson till Dagens Industri.

-H2 Green Steel är ett utmärkt exempel av den typ av banbrytande projekt som EU:s Innovationsfond stöttar. EU är stolt över att stötta lösningar som fossilbefriar den europeiska stålindustrin och ser till att den är konkurrenskraftig i en utmanande global miljö. Vi gratulerar H2 Green Steel-teamet för deras engagemang och hårda arbete och ser fram emot att stötta liknande initiativ i Europa, säger Kurt Vandeberghe, chef för EU-kommissionens generaldirektorat för klimatpolitik, DG CLIMA.

Bland de över 20 långivarna finns Svensk Exportkredit (SEK) och Europeiska Investeringsbanken, och kommersiella banker som leds av BNP Paribas, ING, KfW IPEX-Bank, Societe Generale och UniCredit.

- Vi har haft ett nära samarbete med det exceptionella teamet på H2 Green Steel sedan projektets start under 2021. Därför är vi oerhört stolta över att ha bidragit till bolagets vägledande finansieringsmodell. Den här transaktionen visar mycket väl hur industriell innovation kan finansieras för att möjliggöra förändring. En stor milstolpe för en europeisk stålindustri med låga utsläpp, säger Christophe Hadjal, Managing Director, Regional Head for Europe Mining, Metals and Industries Finance på Societe Generale.