Vätgastillverkning planeras i Letsi
Fertiberia planerar tillsammans med Lantmännen och Nordion Energi ett projekt för 22,4 miljarder kronor där fossilfri mineralgödsel ska produceras. Projektet som tidigare kallades Green Wolverine heter nu Power2Earth.
Precis som med planerna på fossilfritt järn och stål så ingår produktion av vätgas i gödseltillverkningen. Och därmed stort behov av fossilfri elkraft. Upp mot fem terawattimmar el behövs, vilket är i samma storleksordning som första fasen av Hybritprojektet i Gällivare.
De ursprungliga planerna innebar vätgasproduktion i Boden och en pipeline därifrån till gödselfabriken på Hertsöfältet i Luleå. Men industrisatsningarna i Luleå och Boden gör att konkurrensen om el och ledningskapacitet är stor i Luleåregionen. Fertiberia kommer inte att få den tilldelning av elkraft man behöver.
Därför har Fertiberia ändrat planerna och tänker nu lägga vätgasproduktionen i närheten av vattenkraftverket i Letsi och därifrån leda vätgasen i en 15 mil lång pipeline till Luleå. Tanken är att gräva ner vätgasledningen under jord. Dock har företaget inte fått tillstånd från Svenska Kraftnät att koppla in sig på elnätet vid Letsi kraftstation.
- Power2Earth är första steget på Nordic Hydrogen Route, en 1.000 kilometer lång vätgasledning under mark som kopplar samman Sverige och Finland. Vätgas är centralt för Norrbottens långsiktiga diversifiering av industrisektorn, och genom Power2Earth-projektet illustrerar vi hur den nya vätgasinfrastrukturen är kostnadseffektiv, levererar energitrygghet och minskar koldioxidutsläppen, säger Hans Kreisel, vd på Nordion Energi, ett svenskt företag som arbetar med infrastruktur för biogas och vätgas.
För att kunna genomföra gödselprojektet krävs tre miljötillstånd: för gödsel- och ammoniakproduktion i Luleå, vätgastillverkning i Letsi och gasledningen däremellan. Enligt tidsplanen ska man fatta investeringsbeslut för anläggningarna i slutet av 2025 och starta produktionen i slutet av 2028.
Den planerade fossilfria mineralgödselfabriken väntas minska koldioxidutsläppen från svenskt jordbruk med 25 procent. Den ökar också landets livsmedelsförsörjning och beredskap. Sverige har i dag ingen inhemsk mineralgödselproduktion.