Två företag i norr deltar i Bygglyftet.

Luleå Två företag i norra Sverige deltar i det nationella utvecklingsprogrammet Bygglyftet som riktar sig till företag i byggbranschen.

De två installationsföretag som nu gått med i Bygglyftet är Skellefteåföretaget Nordelectro, som nu är en del av Comfortkedjan, och Piteåföretaget Infjärdens Värme, eller Ivab. Nordelectro har installerat snabbladdare över hela landet och ansvarar för alla kraftinstallationer på Northvolt i Skellefteå. Ivab har genomfört stora rörarbeten åt Boliden, Hybrit, Sunpine och Kaunis Iron i Pajala.

- Allt med Bygglyftet känns inspirerande! Men jag ser särskilt fram emot att bygga upp en lärande organisation som skapar framgång genom att kontinuerligt förnya sitt sätt att arbeta, säger Mari Nilsson, vd för Ivab.

Bygglyftet är ett nationellt utvecklingsprogram, som bransch- och arbetsgivarorganisationerna Installatörsföretagen och Byggföretagen tagit initiativet till. Det ska ge företag i bygg- och installationsbranschen bättre förutsättningar att verka och växa i en föränderlig omvärld. Fokus ligger på att stärka kompetensen inom hållbarhet, digitalisering och så kallad Lean Construction, som går ut på att bättra kundnyttan och minimera förbrukning av resurser genom effektiviseringar och rationaliseringar. 

- Initiativet till Bygglyftet kommer i precis rätt tid. Den gröna omställningen pågår för fullt och förändrar vårt samhälle i grunden. Det innebär krav på nya kompetenser och förmågan att driva bolag på ett snabbrörligt sätt. De företag, som trots tuffa tider, satsar kommer stå starka när vi kommer ut på andra sidan, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen, som är en av organisationerna bakom utvecklingsprogrammet. 

Under hösten 2024 lanseras Bygglyftet på bred front och öppnar då upp för fler företag i branschen.