Turismen ökade till nytt rekord under 2023

Luleå Preliminär statistik från SCB visar att gästnätterna ökade i Norrbotten under 2023, och ökningen var större än snittet för hela landet.

Gästnätterna ökade med två procent i Norrbotten under fjolåret, jämfört med året före. Snittet för riket är en procents ökning.

I Norrbotten är det ungefär hälften av kommunerna som ökar och hälften som minskar. Procentuellt hade Arjeplog en ökning på 12 procent, följt av Boden och Gällivare där ökningen var 10 procent. I antalet gästnätter ökade Kiruna mest, med 50.000 fler gästnätter än året före.

- Med tanke på omvärldens oroligheter och konjunkturläget i Sverige, så är det fantastiskt att vi slår föregående rekordår, säger Annika Fredriksson, vd för Swedish Lapland Visitors Board.

I Norrbotten är det vinterturismen som ökar, med 9 procent (riket 7 procent). Sommarturismen däremot minskar i Norrbotten, med -3 procent (riket -2 procent).

Underlaget för statistiken är beläggningen hos samtliga hotell, vandrarhem, campingar, stugbyar och kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter, med minst fem rum eller nio bäddar. Mindre anläggningar omfattas inte av statistiken.