Bättre järn med Hybrit-processen

Luleå Sex års forskning visar att det blir bättre järn med den fossilfria Hybrit-processen. Resultatet redovisas i en slutrapport till Energimyndigheten.

Rapporten visar att direktreducerat järn framställt med Hybrit-processen har fördelaktiga egenskaper jämfört med järn som framställs med fossila bränslen. Hybrit har sökt och fått flera patent baserade på resultaten.

Hybrits järnprodukt är fri från kol och har hög metalliseringsgrad, 98-99 procent. Den är tåligare för tryck, fall och nötning än jämförbara industrireferenser och den har stabila kemiska egenskaper. Det innebär fördelar vid transport, lagring och smältning.

Resultaten visar också att det stål som framställs av fossilfri järnsvamp i ljusbågsugn håller samma höga kvalitet som dagens fossila malmbaserade stål.

Hybrit-projektet drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall med ambitionen att förändra järn- och stålindustrin i grunden genom att gå över till fossilfri produktion av järn och stål. Kol och koks ska ersättas av fossilfri vätgas och el. Istället för koldioxid blir det utsläpp av vatten. Sveriges totala koldioxidutsläpp kan minska med 10 procent om stålindustrin byter process.

Hittills har över 5.000 ton vätgasreducerat järn producerats vid Hybrits pilotanläggning i Luleå. Kunder som Volvo Group, Epiroc och Peab använder redan det fossilfria stålet i fordon, tunga maskiner och byggnader.

– Det har varit en banbrytande resa på kort tid. Resultaten från pilotfasen visar att processen fungerar och gör att vi står redo att ta nästa kliv, där demonstrationsanläggningen som LKAB planerar att bygga i Gällivare blir det första steget mot industriell produktion av järnsvamp. Vår högkvalitativa järnmalm i kombination med god tillgång till fossilfri energi ger unika förutsättningar att etablera en konkurrenskraftig värdekedja för framtidens fossilfria järn- och stålproduktion, säger , säger Jenny Greberg, teknikchef på LKAB och styrelsemedlem i Hybrit Development AB.