Spelklustret i Sävast har hämtat sig

Boden Spelklustret Boden Game Camp har hämtat sig efter pandemin och har på några år vuxit snabbt och omfattar nu nära 20 spelföretag med totalt 50 anställda och utbildningar för 300 studenter.

Under torsdagen och fredagen arrangeras eventet Boden Game Changer på Boden Business Park i Sävast, med över 200 deltagare och ett tjugotal talare inom dataspelsbranschen.

Boden och Boden Business Park satsade på att bli ett fysiskt centrum för spelutbildningar lagom till pandemin ödelade sådan verksamhet. Men efter pandemin har verksamheten återhämtat sig. 2020 fanns det tre spelföretag etablerade i Boden Business Park. Nu är det 19, varav 15 är små startups.

- Det har tagit fart igen, med nya bolag, aktiviteter och events, som det här, säger Mattias Bergqvist, affärsutvecklare på Boden Game Camp.

Förutom de totalt 50 anställda i spelklustrets företag erbjuder företagen här praktik för många av de 300 studenter som går någon av de åtta utbildningar i spelutveckling som drivs här. En tiondel av studenterna kommer från andra länder, 80 procent kommer från söder om Stockholm, 20 procent från Norrbotten.

Mattias Bergqvist driver två företag här. Ett är Northify som arbetar med speltester, kvalitetssäkring av spel och spelutveckling. Det andra är 921 Studios som på uppdrag av Bodens kommun arbetar med affärsutveckling av Boden Game Camp, tillsammans med kommunanställda Hanna Müller. 

- Vårt mål är att många ska starta och driva eget, eller få anställning i spelföretag. Vi vill ge förutsättningar för att studenterna här kan bo kvar. Jag ser väldigt ljust på framtiden, säger Mattias Bergqvist.