Spis satsar i både Kiruna och Luleå

Kiruna För en tid sedan var Spis, med hotell och en populär restaurang, på väg att lämna Kiruna för Luleå. Istället blev det satsningar på båda ställena och en ändrad bolagsstruktur.

I samband med flytten av Kiruna centrum såg det inte ut som att det fanns en lämplig lokal för restaurangen i nya centrum. I det läget köpte bolaget två hotell i Luleå,  Amber och Naran. Men till slut löste sig lokalfrågan i Kiruna och bolagets nya restaurang öppnade i anslutning till nya centrum i början av sommaren, Spill saluhall & eatery.

Bolagsstrukturen ändrades med ett moderbolag, Spis Holding AB, och dotterbolag: Spis i Kiruna AB och Naran Hotell AB, det senare för hotellverksamheten i Luleå. Samtidigt trädde en tredje ägare in, Daniel Stålnacke. Han är bror till Johan Stålnacke som fram till nu ägt bolagen tillsammans med Johan Lans.

- Vi har talat om det länge. Det blev läge när bolaget gjordes om. Johan och Johan har flyttat till Piteå och Luleå och driver två hotell i Luleå. Jag får mer ansvar här i Kiruna, säger Daniel Stålnacke.

I Kiruna driver bolaget den nya restaurangen, butiken och bageriet Spill saluhall och eatery, caféet Hjalmar Lundbohmsgården och Spis hotell & hostel. Satsningen på en ny restaurang i somras intill nya centrum fick en bra start.

- Det funkar väldigt bra. Vi har mycket folk både luncher och kvällar. Och helger med livemusik nästan varje helg, säger Daniel Stålnacke.

Den förra restaurangen var så populär att det startades en namninsamling på Facebook som krävde att Spis skulle erbjudas en lokal för att kunna fortsätta i nya Kiruna. Daniel Stålnacke tror på konceptet också i den nya restaurangen.

- Vårt koncept är något folk har saknat. Vi ser det som ”fast casual”.  Fast food men bra lagat från grunden: Bra råvaror, vällagat, enkelt, snabbt, säger Daniel Stålnacke.

För två år sedan köptes hotellen Amber och Naran i Luleå. De ligger i samma kvarter och drivs som ett hotell med gemensam reception i Amber. Hotellen renoveras för att på sikt bredda erbjudandet. De profileras lite olika. Naran anpassas till långtidsboende med gäster som stannar 4-5 dagar eller mer. Här ska finnas gästkök och tvättstuga.

- Det finns en efterfrågan på boende där man bor veckovis, säger Johan Stålnacke, vd för Spis Holding och Naran Hotell. Däremot har man inga planer på restaurangverksamhet i Luleå.

- I Luleå verkar restaurangscenen vara rätt mättad, säger Johan Stålnacke.

Annons