"Kiruna har fått rätt kostym nu"

Kiruna För ett år sedan invigdes Kirunas nya centrum, vilket firades under helgen. Affärer i norr har talat med några företagare som flyttade sin verksamhet i fjol. "Kiruna har fått rätt kostym nu", säger en klädhandlare.

För ett år sedan flyttade, inom loppet av några veckor, 36 verksamheter in i nya centrum.

En av dem var klassiska Centrum klädbutik, en av de butiker som präglade gamla centrum. En butik som sedan 1925 drivits av fyra generationer och där familjen bodde i samma hörnhus där butiken låg. Johanna Lindgren Ringholt är fjärde generationen ägare i Centrum JW Lindgren AB. Hon tycker att Kirunas nya centrum är bättre än gamla centrum.

- Kiruna har fått rätt kostym nu. Gamla centrum var en för stor kostym. Det var ett stort blåsigt torg och utspridd handel. Galleriorna var inte synkade heller. Det var en stad för turism, inte för handel, säger hon.

Johanna såg möjligheterna med förändringen och tog chansen att minska lokalytan i mer ändamålsenliga lokaler i nya centrum. Det var bara en sak som inte var förhandlingsbar:

- Skylten ska med, och den ska sitta på en hörna, annars flyttar vi inte, förklarade hon för LKAB och Kiruna kommun. Och så blev det. Samma skylt, men ny lokal i nytt läge. Och nya kunder.

- Vi har fått mer kunder, och nya kunder som inte vetat om oss tidigare. En hel del yngre människor och jättemycket turister som kommer för att se stadsomvandlingen, säger Johanna Lindgren Ringholt.

En annan butik som också flyttade i fjol är sportbutiken Höjdmeter. Den har genom flytten tappat en kategori kunder.

- Turisterna hittar inte hit, det är en skillnad. Järnvägsstationen och busstationen ligger för långt bort. Det är en process att vänja folk vid att komma hit, säger Marcus Lygnersjö, som tillsammans med Johan Andersson äger Höjdmeter, en butik som specialiserat sig på toppturer och friåkning, terränglöpning, cykel och längdskidåkning.

Men trots det har butiken en positiv utveckling. Man har fler lokaler för verksamheten, ökar omsättningen och satsar ännu mer på event.

En verksamhet som fick problem med att hitta en lämplig lokal i nya centrum var Spis, som driver restaurang och hotell. När de inte erbjöds någon lämplig lokal var de på väg att lägga ner verksamheten i Kiruna. Till slut löste det sig och landade i en lösning som visade sig bli bra, när de öppnade en ny restaurang alldeles intill nya centrumkärnan. Spill saluhall & eatery öppnade i början på sommaren.

- Det funkar väldigt bra. Vi har mycket folk både luncher och kvällar. Och helger med livemusik nästan varje helg. Stämningen i nya centrum börjar bli mer positiv, säger Daniel Stålnacke som nyligen gått in som delägare i Spis tillsammans med sin bror Johan Stålnacke och Johan Lans.