H2 Green Steel skriver avtal med Ikea

Boden H2 Green Steel har skrivit avtal med Ikeas ägarbolag Ingka Group om levererans av stål till Ikeas lagerhyllor.

Avtalet börjar gälla 2026 då Ikeavaruhusen ska ersätta hälften av sina lagerhyllor med hyllor gjorda med stål från Boden.

- Innovationen hos företag som H2 Green Steel har stor potential för en positiv affärs- och klimatpåverkan. Vi är mycket glada över att kunna tillkännage detta avtal, eftersom vi också vill inspirera andra företag att följa efter. Betydande stålvolymer från vår lagerinredningsverksamhet kommer att innehålla grönt stål. Sådana förbättringar kommer att göra det möjligt för oss att övergå från traditionellt stål till mindre koldioxidintensivt stål och kan hjälpa oss att minska koldioxidutsläppen i denna kategori med upp till 95 procent, säger Karen Pflug, hållbarhetschef på Ingka Group.

Bytet av lagerinredning är en del i Ikeas ambition att varuhusen ska bli klimatpositiva senast 2030.

- Att arbeta tillsammans med kunder som Ingka Group är grunden för hur vi bygger vårt företag. Progressiva first mover-kunder driver efterfrågan på grönt stål och hjälper oss att visa andra att det är möjligt att förändra stålindustrin i ett snabbare tempo, säger Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.

Samtidigt har ett avtal tecknats med Volvokoncernen, som ska börja köpa stål från H2 Green Steel från mitten av 2026.

H2 Green Steell ska producera sitt stål i en direktreduktionsprocess där vätgas används, istället för kol och koks som används i den traditionella masugnsprocessen. Istället för koldioxid släpper direktreduktionsprocessen ut ren vattenånga.

Annons